duminică, 26 septembrie 2010

Dieta Zone - Ziua 1

 Dieta Zone este inca una din multele diete ce fac furori printre vedete. Brad Pitt, Sandra Bullock, Sarah Jessica Parker nu au in comun numai faima si meseria, ci si dieta Zone. Promisiunea ei: 20-25 de kilograme in numai 2 luni.

Ce este in spate? Dieta Zone functioneaza pe baza teoriei ca nivelul insulinei din sange ne ingrasa si ne pastreaza greutatea la un nivel ridicat. Ca atare, daca reusim sa tinem nivelul insulinei in "zona" corecta, vom pierde rapid in greutate arzand grasimile mai eficient. Pentru a reusi acest lucru, la fiecare masa trebuie sa existe un echilibru perfect intre carbohidrati, proteine si grasimi (30% calorii din proteine, 40% carbohidrati si 30% grasimi - varianta ideala). Daca va suna cunoscut, sunteti in "zona". Dieta Zone este asemanatoare cu celelalte diete cu continut scazut de carbohidrati si bogate in proteine.

Ei bine, daca in teorie dieta Zone e simpla, pusa in practica situatia se schimba. Pentru a pastra raportul ideal (30:40:30), au fost dezvoltate diverse pachete de mancaruri. Numarul de pachete permise difera in functie de sex si inaltime. De asemenea impartirea lor in mese e o enorma durere de cap. Folosirea pachetelor de mancare nu poate fi cuprinsa intr-un singur articol si va trebuie cel putin o carte despre dieta Zone (sau utilizarea site-ului oficial) .

Exista insa si o cale mai usoara, chiar daca nu respecta intocmai indicatiile doctorului Sears, creatorul dietei Zone. In termeni simplii, dieta implica eliminarea majoritatii carbohidratilor (cerealele de la micul dejun, paste, taietei, orez, cartofi, paine, ciocolata dulciuri, zahar). Pastreaza insa in meniu majoritatea fructelor si legumelor. De asemenea, alimentele fara grasimi dar bogate in proteine sunt permise si se recomanda inlocuirea grasimilor saturate cu monosaturate, ca uleiul de masline si nucile.

Ca dieta sa fie facuta si mai usoara, creatorul ei recomanda impartirea farfuriei in 3 parti egale, iar fiecare "zona" sa fie umpluta cu carne (respectand indicatiile de mai sus), respectiv fructe si legume.

Bun, si chiar reuseste dieta Zone sa ma ajute sa slabesc 20 de kilograme? Sustinatorii ei spun ca puteti slabi 2 kilograme in prima saptamana si apoi cel putin 1 pe saptamana.

Ce spun insa expertii? Raportul ideal din dieta Zone e departe de raportul ideal din cartile de nutritie: 50% carbohidrati, 15% proteine si 35% grasimi. Are insa partile ei bune si rele. Diminuarea grasimilor saturate, cresterea cantitatii de fructe si legume sunt evident plusuri ale dietei Zone. Teoria din spatele ei este insa discutata, majoritatea nutritionistilor cazand de acord ca pentru rezultatele obtinute, numarul mic de calorii este "vinovatul". Alte plusuri ale dietei Zone sunt eliminarea din alimentatie a macarii de tip junk food. Din pacate sustine si eliminarea unor alimente importante pentru organism. De exemplu, cerealele integrale bogate in fibre si vitamina B. Ah, si puteti uita de mancatul in oras daca incepeti sa numarati pachetele de mancare.

Dieta Zone,ziua 1

Micul dejun - Omleta
50 grame de piept de curcan taiat cubulete, 2 albusuri de ou, 30 grame de cascaval, 1/3 lingurita de ulei de masline, 6 masline feliate SAU 2 alune sfaramate, 1 ceasca piure de mere facut in casa.
Preparare: Incalziti uleiul intr-o tigaie si adaugati albusurile. Dupa ce s-au prins putin, adaugati carnea, branza si maslinele. Coaceti omleta si pe partea cealalta si serviti-o cu piureul de mere.
Pranz - Salata de pui cu fructe
100g de piept de pui fiert sau pe gril taiat cubulete, 5 cesti de salata verde taiata, 1 mar taiat cubulete, 1/4 de ceasca de struguri mici, 1 lingurita de migdale pisate, 2 lingurite de mustar clasic, 2 lingurite de maioneza light, 1 lingurita otet de mere, 1/2 lingurita zeama de lamaie.
Preparare: Amestecati puiul, salata verde, marul si strugurii. Separat amestecati mustarul, maioneza, otetul si sucul de lamaie si turnati sosul rezultat peste restul ingredientelor.
Cina - Pui italian
100 g piept de pui taiat fasii pe diagonala, 3/4 ceasca ceapa taiata, 1/4 ceasca naut inmuiat in apa, 1 1/2 ceasca de rosii maruntite, 5 cesti de spanac tocat, 1 lingurita ulei de masline, 1/2 ceasca supa de pui, 1/2 lingurita sos Worcestershire din comert, 1 lingurita usturoi taiat feliute, 1 1/2 lingurita oregano, sare si piper dupa gust.
Preparare: Intr-o tigaie incalziti 2/3 din ulei. Adaugati puiul, 1/2 de ceasca de ceapa si sosul Worcestershire. Amestecati pana puiul este gata. Intr-o alta tigaie incalziti uleiul ramas si caliti ceapa, nautul, rosiile, spanacul, supa, usturoiul, oregano sarea si piperul. Puneti un capac si lasati la foc mic pana se inmoaie spanacul. Cand totul este gata, puneti legumele pe o farfurie si deasupra puiul.

Articole Similare

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu