Plante Medicinale: Albastrele
Centaurea cyanus Fam. Compositae.Denumiri populare: buruiană-mnerie, clopoţel, corcobeţică, corobăţica-albastră, dioc, droc, floare de grâu, floare- mnerie, floarea-paiului, floare-vânătă, ghioc, iarba-frigurilor, măturică, potroacă, slăvoc, tătăişă, vânătă, vineţea, vineţele.
În tradiţia populară: la tăieturi se puneau flori crude, fiind un leac la îndemână, în timpul secerişului.
Cu decoctul din flori se făceau spălături pentru dureri de ochi. Se credea în unele zone, că fiertura de albăstrele vindecă totdeauna ochii albaştri.
Se plămădea în vin sau bere pentru cei care nu puteau urina, iar pisată se lua ca purgativ.
Ceaiul se folosea pentru răceli şi boli de piept.
La Măguri, se făceau cu ea abureli contra frigurilor.
Se mai folosea contra bolilor de piele fiertura din rădăcini, iar ceaiul din flori contra bolilor de rinichi.
Descriere- de obicei se găseşte în lanurile de grâu recunoscută după florile albastre. Este o plantă anuală sau bianuală răspândită prin semănături, locurile pietroase şi marginea drumurilor. Are tulpina înaltă de 0,50-1m, este ramificată şi acoperită cu peri pâsloşi. Frunzele alterne, de culoare alburie, din cauza perilor mătăsoşi, sunt liniare. Florile pentamere, grupate în capitule globuloase terminale, sunt tubuloase; cele centrale au corola regulat tubuloasă, cele periferice au corola asimetrică în formă de pâlnie cu 5 lobi de culoare albastră; androceul este alcătuit din 5 stamine cu antere unite. Înfloreşte din iulie în septembrie. Se utilizează atât capitulele florale recoltate în timpul înfloririi cu peduncul de maximum 1 cm cât şi numai florile marginale. Ambele produse sunt lipsite de miros şi au gust dulceag uşor astringent.
Compoziţie chimică: conţine mici cantităţi de alcaloizi, hidrocarburi şi substanţe terpenoide. Florile conţin tanin, glucozid: centaurina, pigment antocianic: cianina, cicorina, antocianide, mucilagii, săruri de potasiu şi magneziu, substanţe amare.
Acţiune farmaceutică: astringent, antidiareic, creşte diureza, diuretic uşor, antiseptic ocular, calmant
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni renale şi ale vezicii urinare, afecţiuni oculare, anorexie, atonie musculară, boli de piept, bronşite, boli intestinale (reface flora intestinală), calmant în iritaţii oculare, conjunctivite, creşte diureza, constipaţie, colici intestinale şi stomacale la sugari, cearcăne, diaree, dispepsie, disurie, eczeme zemuinde, eczeme pruriginoase, furunculoza pleoapelor, galactagog (creşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează), lipsa poftei de mâncare, hemoroizi, infecţii intestinale, indigestii, iritaţii oculare, înroşirea pleoapelor, ihtioză, pleoape căzute, psoriazis, rinichi, răceli, reumatism, tăieturi, uscăciunea tegumentelor, ulceraţii supurate.
Preparare: o linguriţă de flori se va pune la 200 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se bea călduţ înainte de mesele principale
-Florile proaspete se pot folosi zdrobite pe o bucată de lemn, apoi se vor aplica sub formă de cataplasme în cazurile în care se folosesc extern. Intern se va lua din această pastă câte o linguriţă de 3 ori pe zi în afecţiunile de mai sus.
-Extern se poate pune tot din ceaiul de mai sus cataplasme sau comprese.
Tot din flori proaspete sau uscate se poate face tinctură. Pentru aceasta se vor pune 50 g de flori mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se vor ţine într-un recipient închis timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. După 15 zile se strecoară şi se va pune în recipiente mai mici la rece.
Se va face o cură cu această tinctură, la 1 litru de apă, se vor pune doar 10 ml de tinctură. Se agită apoi se va folosi extern, la răni sau intern se va bea în loc de apă de băut.
Se mai poate lua intern câte o linguriţă diluată în apă de 3 ori pe zi.
-Praf: se va face praf din plantă uscată care se va măcina cu râşniţa de cafea. Se va lua un vârf de cuţit, până la o linguriţă de praf o dată şi se va lua de 3 ori. Se ţine sub limbă timp de 10 minute după care se înghite cu puţină apă.
Reţete combinate:
Boli de piept: se poate face ceai de albăstrele împreună cu: pătlagină, nalbă, lichen de islanda, brad. Una din ele sau mai multe pentru că vor avea un efect mai puternic.
Boli intestinale: pe lângă ceaiul de albăstrele se recomandă consumarea şi a iaurtului, iar în cazul diareei se va face un ceai de albăstrele cu frunze de afin.
Conjunctivite muco-purulente: se face o combinaţie de coada şoricelului cu albăstrele, gălbenele, isop, lichen. 2 linguriţe din amestec se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături sau se aplică comprese pe ochi.
Constipaţie: se pot combina albăstrelele cu aloe caz în care dă rezultate absolut uimitoare. Se vor face pentru aceasta 2 ceaiuri, unul dimineaţa şi unul seara. Se poate lua şi tinctură cu aloe.
Eczeme zemuinde: praf de albăstrele în combinaţie cu praf de aloe 1\1 aplicat local. La aceste afecţiuni cel mai bun rezultat se obţine dacă se va spăla local cu soluţie din 10 ml tinctură de arnică la 1 litru de apă.
Eczeme pruriginoase: se va amesteca cu ceai şi suc de lămâie la o cană de ceai de albăstrele.
Galactagog: ceai de albăstrele împreună cu fenicul (măcinat) 1\1, 2 linguriţe din amestec la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ihtioză: se amestecă ceai de albăstrele cu făină de in 1\1 şi se aplică local timp de 8-12 ore, după care se va spăla şi se unge local cu ulei de măsline. La fel se va proceda în psoriazis şi la uscăciunea tegumentelor. Este un tratament de durată, dar uşor şi dă bune rezultate. Se pot adăuga şi comprese cu zer.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu