miercuri, 6 octombrie 2010

Cauze posibile pentru ingrasare

Nu doar caloriile in exces sunt de vina pentru luare in greutate. Prea putine ore de odihna si agitatia de la serviciu ne pun in pericol silueta. Putem sa ne ingrasam si daca facem miscare spun specialistii, oboseala, stresul si unele medicamente pot fi responsabile pentru dereglari ale organismului si ingrasare.

Cauze pentru care ne ingrasam

Stresul
Peste tot numai de asta auzim, stresul este deja un subiect mult prea mediatizat. Este si normal din moment ce acesta ne afecteaza nu doar dispozitia ci si echilibrul psihic. Nutritionistii spun ca Organismul nostru stocheaza grasimi, incetineste metabolismul si descarca o serie de hormoni precum cortizol sau leptina, lucruri ce pot cauza obezitate in regiunea abdominala. De asemenea persoanele stresate tind sa consume mai multe alimente. „Mancarea te calmeaza pentru moment, dar nu rezolva cauzele stresului“, mai adauga acestia.

Lipsa somnului
Cu totii stim ca functiile organismului sunt mai bune atunci cand suntem odihniti. Specialistii in nutritie spun ca atunci cand nu dormi suficient, organismul sufera un fel de stres fizic, iar grasimile se stocheaza mult mai uşor pe timpul noptii. E si normal ca atunci cand suntem obositi, organismul sa nu mai reuseasca sa faca fata stresului si de aceea suntem tentata sa consumam alimente in mod mecanic, mai ales noaptea sau seara foarte tarziu. Unele persoane considera ca mancarea ii ajută sa doarma, dar de fapt, ele nu obtin decat mai multe calorii. Simptomele pe care nu trebuie sa le neglijam sunt oboseala, nivelul scazut de energie si iritabilitatea. Un sfat al medicilor este sa ne prelungim durata somnului in fiecare zi cu 15 minute si sa urmarim daca asa suntem mai odihniti.

Medicamentele
Exista unele medicamente care ne ingrasa. Vorbim despre cele folosite pentru tratarea depresiei, a proastei dispozitii, migrenelor, hipertensiunii si diabetului care se cunosc ca pot cauza cresterea in greutate. Periculosi sunt si unii steroizi, terapia hormonala sau unele contraceptive. Fiecare medicament cauzeaza cresterea in greutate in mod diferit: marirea apetitului, alterarea modului in care sunt stocate grasimile sau modificarea nivelului de insulina. Trebuie de asemenea precizat ca efectele nu sunt asemanatoare la toate persoanele. De altfel, unele medicamente pot cauza retinerea de lichide, problema usor de remediat. Daca suspectezi ca te-ai ingrasat din cauza medicamentelor, nu opri tratamentul, ci vorbeste mai intai cu medicul, pentru a vedea daca ntr-adevar medicamentel sunt cauza pentru care ai luat kilograme in plus.

Menopauza
Odata cu varsta, metabolismul incetineste. In plus, modificările hormonale pot cauza senzatia de foame, depresie si tulburari de somn. Explicatia specialistilor consta in aceasta: atunci cand femeile ajung la menopauza, pierd estrogen si de aici incep modificarile: grasimi care se depun pe talie si in alte parti ale corpului pe care nu le dorim. In acest caz, exercitiile si o dieta sanatoasa, bogata in calciu si vitamina D, ne pot fi de folos.

Articole Similare

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu